Desery

Czekoladowy suflet  

Jak upiec:

Składniki
- 125 g czekolady deserowej
- 90 g masła
- 50 g mąki
- 3 jajka
- 70 g cukru pudru

Przygotowanie:

Jajka – żółtka i białka – ubijamy bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie
rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypujemy powoli mąkę,
delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 7 minut,
aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjmujemy
z piekarnika. I gotowe smacznego !